Нов вариант на Ми-8/171 в изпитания в Улан Уде

3K прочитания

Най-новият вариант на семейството Ми-8/171 преминава в момента летателни изпитания в завода в Улануденския авиационен завод (У-УАЗ) в Русия. Той е създаден за експорт, основно за държавни и военни клиенти, като в него са въплътени много от техническите новости на граждански сертифицирания в Русия вариант Ми-171А2, който е пуснат вече в серийно производство. Засега новата машина носи старото означение Ми-171Е, използвано за фамилията вертолети, предназначени за чужди държавни и военни клиенти, което е в производство в У-УАЗ от близо 15 години. При влизане в производство тя най-вероятно ще получи промененото означение Ми-171Е2, за да се отличава от предшествениците си.

Използването на нови елементи от конструкцията, вече изпробвани на Ми-171А2 и преминали пълен цикъл изпитания, дава възможност за сериозно повишаване на летателните характеристики и намаляване на разходите по поддръжката. В същото време, за да се държи цената в разумни граници, много от скъпата електроника (ако не и цялата), използвана на Ми-171А2, е заменена с по-евтини системи от по-старо поколение.


На първо място, както обясни за АЕРО главният инженер на У-УАЗ Сергей Соломин, в новата машина се ползват изцяло нова носеща система с композитни лопати на носещия винт, нова втулка и автомат-наклонител. Лопатите са с нов профил, осигуряващ повишена подемна сила със 700 kg в сравнение със старата конструкция. Това от своя страна позволява на вертолета да има с 500 kg по-голяма товароподемност при превоз на товар на външно окачване.


Опашният винт е Х-образен, отново с композитни лопати и осигурява по-добра управляемост при силен страничен вятър. Също така той дава на машината и по-добра управляемост при полети в разреден въздух във високопланински условия, а формата му снижава нивото на шума с около 20%.

Лопатите на двата винта имат значително по-голям ресурс (до три пъти) в сравнение с предишните варианти на Ми-171, а втулките им и системите за управление са с по-малка трудоемкост на обслужване. Машината също има подсилена трансмисия, опашна греда и вертикален стабилизатор с по-голяма площ за по-добра управляемост.


Двигателите също са нови – ВК-2500ПС, руско производство, с мощност на авариен режим (при един отказал двигател) от 2700 shp за време от 2,5 минути. Максималната мощност при излитане е 2400 shp, поддържана за 30 минути, докато мощност от 1900 shp се поддържа за един час, а максималната продължителна мощност (при крейсерски полет) е 1500 shp. Междуремонтният ресурс на двигателя е 3000 часа, а общият технически ресурс достига 9000 часа.

Управлението на ВК-2500ПС-03 е напълно електронно – със система FADEC, която адаптира управлението към външните условия, намалява масата и обема на агрегатите на електронната част на системата за управление и съединителните кабели (в сравнение с двигателя ТВ3-117ВМА, използван на по-старите варианти на Ми-8/17/171) и осигурява синхронизация на режимите на работа на двата двигателя по честотата на въртене на турбокомпресора. Това позволява да се поддържат оптимални характеристики на работа на двигателите с минимален разход на гориво. Максималната далечина на полет с гориво във вътрешните резервоари и без полезен товар е 800 km. Също така машината запазва и спомагателната силова установка Safir 5K/G, чешко производство, която задвижва електрически генератор с мощност 20 kW. Установката осигурява запуск на двигателите ВК-2500ПС-03 на надморска височина до 6000 m.

Системата за предпазване от обледеняване на носещия и опашния винт също е изцяло нова, електрическа, от импулсен тип, с цифрово управление, за да може да работи с лопатите от композитен материал, които са много чувствителни на прегряване. По отношение на пилотажно-навигационното оборудване не се съобщават подробности и се смята, че то е доста различно от това на граждански сертифицирания Ми-171А2 (при него се използват модерни електронни системи, многофункционални дисплеи и цифров автопилот). Реално оборудването ще варира съгласно изискванията на всеки конкретен клиент и неговия бюджет. Очаква се при поръчките да преобладава конвенционалното оборудване, с което днес се продават повечето от Ми-171Е и Ми-171Ш, в съчетания с новия цифров автопилот ПКВ-8, масово използван на военните варианти.


Благодарение на новия носещ винт и двигатели, крейсерската скорост е значително повишена, достигайки 260 km/h (220 km/h при по-старите варианти), а максималната е 280 km/h срещу 250 km/h при по-старите варианти.

Освен това, новият вариант има много по-добри летателни характеристики от Ми-8АМТ, Ми-171А/Е и Ми-171Ш при експлоатация в горещ климат и голяма надморска височина. Максималният товар на външно окачване достига 5 тона. В кабината може да се превозват до 24 души или до 4,5 тона товар. Максималната излетна маса с вътрешен товар е 13 тона, а при транспортиране на товар на външно окачване тя достига 13,5 тона.

Фюзелажът на новата машина също има значителни промени в сравнение с класическия Ми-171Е/Ш. В базовия вариант той се предлага с новия тип делфинов нос и стария тип опашни створки (т. нар. бузи), в които има вградена врата за достъп до кабината. Това конструктивно решение за задната част на фюзелажа осигурява по-добра устойчивост при страничен и попътен вятър особено при висене на места с голяма надморска височина, в сравнение с конструкцията, където се използва плоска товарна рампа с хидравлично задвижване. Не може да се изключи обаче, че по желание на клиента Ми-171Е2 ще се произвежда с товарна рампа и/или стария тип носова част.

Изпитателната програма на новата машина в Улан Уде е разчетена на 60 часа и трябва да приключи до края на 2017 г.

Основните клиенти за Ми-171Е2 ще са държави оператори в такива места, където се налагат чести полети до площадки на голяма надморска височина и с горещ климат – там характеристиките на по-старите варианти на Ми-8/17/171 намаляват съществено, което води до намаляване на полезния товар. В списъка на задачите на тези оператори влизат търсене и спасяване в планински условия, превоз на хора и товари до високопланински площадки и използване на машината за разнообразни полицейски и патрулни цели. В списъка на най-вероятните клиенти на Ми-171Е2 са държави като Перу и Китай, които използват по-старите варианти на Ми-171 и имат високи планини, където полетите с вертолети от по-старо поколение имат редица ограничения по полезен товар.

Тук може да се отвори скоба, за да се отбележи, че Китай традиционно купува големи количества Ми-171Е (формално в граждански вариант, но без гражданска сертификация) предимно за военни цели – не по-малко от 160 машини в последните петнайсетина години. След доставка в Китай тези машини се доработват, получавайки военни системи и въоръжение, и се предават на армейската авиация. Затова може да очакваме и същия подход при купуване на най-новия вариант със значително подобрени характеристики, който ще е особено подходящ за условията на Тибет и Хималаите.


В момента У-УАЗ продължава да работи с добро натоварване, като производствената линия е пълна с най-разнообразни машини от семейството на Ми-8/171. За граждански клиенти в Русия заводът, намиращ се в югоизточната част на Сибир, недалеч от езерото Байкал, произвежда варианта Ми-8АМТ. През тази и следващата година основните поръчки са за машини с опростено оборудване, основно за спешна медицинска помощ по програма, финансирана от руското правителство. Тези машини (10 броя през 2017 г. и още 13 през 2018 г.) са поръчани от държавната лизингова компания ГТЛК и след това се предоставят на търговски авиационни оператори в отдалечени региони на Русия, където медицинските полети се финансират от местните власти. Лизингът от ГТЛК е за срок от 10 години при много нисък (за руските условия) лихвен процент, като разликата между него и средния лизингов процент за страната също се субсидира от руското правителство. Машините за ГТЛК са класическа конструкция, със стария тип носова и задна част на фюзелажа, конвенционално приборно оборудване, аналогов автопилот и двигатели ТВ3-117ВМА.


За руски военни клиенти се произвежда въоръженият вариант Ми-8АМТШ, който има делфинов нос, бронирана пилотска кабина, плоска товарна рампа и двигатели ТВ3-117ВМА. Също така се произвежда и подвариантът Ми-8АМТШ-В със старата опашна част, нови двигатели ВК-2500-03 и спомагателни силова установка ТА-14. Той се отличава с повишени летателни характеристики, правещи го по-подходящ за полети във високопланински условия.


Ми-8АМТШ-ВА е арктически вариант на базата на Ми-8АМТШ за работа в Арктика, като има специална топлоизолация, система за подгряване на двигателите и главния редуктор в много студено време, до –60 0С (използва горещ въздух от спомагателната силова установка ТА-14). Също има специален пилотажно-навигационен комплекс с цифров автопилот и инерциална система БИНС-02, осигуряващ висока точност на навигацията в полярните ширини, където има магнитни аномалии и сигналите от спътниковите навигационни системи се приемат с лошо качество.


За чуждестранни граждански клиенти се произвежда вариант, означен Ми-171А, който е сертифициран в Русия и сертификатът се признава в много страни по света. Той се предлага основно със стария тип носова и задна части на фюзелажа, двигатели ТВ3-117ВМА, спомагателна силова установка АИ-9В, аналогов автопилот и конвенционално пилотажно-навигационно оборудване.


За държавни клиенти в чужбина се предлага Ми-171Е, при който има разнообразие – може да се правят всякакви комбинации от носова и задна част на тялото, двигатели и приборно-навигационно оборудване. За военни клиенти за експорт се произвежда Ми-171Ш – въоръжен вариант с бронезащита. Там клиентът също може да избира между нова и стара носова и задна част във всякакви комбинации, двигатели (ТВ3-117ВМА или ВК-2500-03) и приборно оборудване (включително с голямоформатни цветни дисплеи и цифров автопилот). Цените на военните машини за експорт в максимална конфигурация са US $15 млн., докато тези за руските въоръжени сили (тук влизат ВКС, ФСБ и Росгвардия) са двойно по-евтини при днешния курс на рублата спрямо долара.


Годишното производство на У-УАЗ за 2016 г. е 75 вертолета, като и за тази година се очаква подобно число.


Най-новият граждански вариант, предлаган както за Русия, така и за експорт, е Ми-171А2. Той изпълнява първи полет през ноември 2014 г. и получи своя типов граждански сертификат в Русия в средата на август тази година. При него се използват изцяло нов носещ и опашен винт, двигатели и пилотажно-навигационно оборудване за повишаване на летателните характеристики и намаляване на цената на експлоатация (вкл. текущо опериране и техническо обслужване по време на жизнения цикъл).


Неговото серийно производство в У-УАЗ започва през февруари тази година. Поради все още слабите поръчки производството върви с бавен темп. Първите две твърди поръчки за Ми-171А2 идват от големия руски търговски авиационен оператор с вертолети UTair, базиран в Тюмен. През юли т.г. компанията подписа договор за два Ми-171А2, които ще преминат програма за опитна експлоатация и ще се използват за превози на пътници и товар на външно окачване за клиенти от руския нефто- и газодобивен сектор в Сибир. На база на опитната експлоатация UTair ще вземе решение за по-нататъшни покупки. Първият Ми-171А2 за UTair се очаква да бъде доставен през февруари 2018 г., а вторият – през април.

Вторият твърд клиент за Ми-171А2 е индийската компания Vectra Group, поръчала през ноември т.г. една машина с опция за още една. Намерението е в дългосрочен план да бъдат поръчани до шест броя Ми-171А2.

Третият клиент, поръчал един Ми-171А2 с VIP салон, също през ноември, е неназована компания от Казахстан.

На долните две снимки е показан тренажорът (симулатор) – неподвижен, използван за обучение на военни и цивилни пилоти на Ми-8АМТ/171 в учебния център на У-УАЗ.

Свързани теми

Предишна публикация
Живата торпила
Следваща публикация
Сложни времена за руската палубна авиация
3K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Тайланд поръчва допълнителни H225M

Тайланд поръчва четири допълнителни военно-транспортни вертолети Airbus Helicopters H225M. Това съобщи днес, 20 септември 2018 г., производителя.

Airbus Helicopters вижда пазар за близо 22 000 нови вертолета

Европейският вертолетостроител Airbus Helicopter вижда пазар за почти 22 000 нови вертолета в цивилния и парацивилния пазар (правоохранителни органи, търсене и спасяване и медицинска евакуация). Машините ще бъдат продадени в следващите 20 години.

ВМС получиха употребяван вертолет AS 365N3+

Българските ВМС са получили днес, 20 ноември 2019 г., употребяван двудвигателен вертолет AS 365N3+ Dauphin, който трябва да замести катастрофиралия през 2017 г. борд 902.

Италия ще купува въоръжен AW169

Италианското МО е взело решение за покупка на 15 броя въоръжени вертолети Leonardo AW169. Това става ясно от решението на военното ведомство от 16 април 2020 г.

Талибаните плениха Ми-24

Талибаните плениха щурмови вертолет Ми-24В от състава на афганистанските ВВС. Това става ясно от кадри,…
Меню